Blinde vink — looze vink

Blinde vink looze vink of vogel zonder kop?

  • Blinde vink is een Nederlands en Belgisch gerecht, gemaakt van gekruid gehakt omwikkeld met een dun lapje vlees (bijvoorbeeld kalfsvlees of varkenslap).
  • Een variante van de blinde vink is de slavink waarbij het gehakt met spek wordt omwikkeld.
  • Blinde vinken gaan in menige Belgische keuken nog altijd door het leven als ‘vogels zonder kop’. Een ietwat crue benaming die menig kind diep beroert, vooraleer het beseft dat het om een gewone vleesbereiding gaat. Een eindproduct dat overigens in bijna niets herinnert aan het origineel dat heel vaak een rund is geweest. Natuurlijk heb je ook pure varkensvarianten of kipsamenstellingen die dan al wat nauwer aansluiten bij de naam.
  • De vogels waarvan sprake zijn zowat in heel België bekend en het aantal huiselijke bereidingen moet bijzonder groot zijn. Uitgesproken regionale specialisaties hebben tot nog toe de gespecialiseerde kookboeken niet gehaald. Een vage verwijzing naar de beide Vlaanderen of Brabant duikt op maar parallel wordt in diverse Waalse regio’s ook heel verdienstelijk in de keuken met deze beestjes omgesprongen. Dus het loont absoluut de moeite om ze te proberen, het gerecht laat immers een lokaal of regionaal gekleurde aanbreng makkelijk toe.

Nodig voor 4 personen:

  • 200 gr gemengd gehakt (kalf varken)
  • 4 dunne sneetjes kalfsvlees (2 à 3 mm dik) van elk 100 gr
  • 1 ei
  • 1 el paneermeel
  • 2 dl rundfond of bouillonblokje
  • Scheutje rode wijn
  • 1 sjalot of ajuin
  • Teentje look
  • peterselie
  • verse tijm
  • verse laurier
  • 1 klontje boter
  • aardappelzetmeel
  • peper
  • zout

Hoe:

  • Bereid het gehakt, meng het met het ei, gehakte peterselie, paneermeel, peper en zout. Verdeel het gehakt over de sneetjes kalfsvlees, en rol ze op. Doe er een vleeskoordje rond of steek er een prikker door.
    • Je kan ook panklare blinde vinken kopen.
  • Bak de blinde vinken aan in de boter, laat ze mooi kleuren, voeg sjalot en look toe en laat mee kleuren, niet te donker.
  • Giet er de rode wijn op, voeg de rundfond toe of neem water en het bouillonblokje, doe er de tijm en de laurier bij en laat stoven tot volledige gaarheid (de blinde vinken moeten minsten half onderstaan, maar ook niet meer).
  • Neem de blinde vinken uit de pan, verwijder de koordjes of de prikkers en zeef de saus, breng aan de kook, ontvet en bindt de saus met arrowroot of aardappelzetmeel.
  • Breng op smaak. En leg het vlees terug in de saus.

C:\Users\Paul Vercammen\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\aaf42fae5a5672c87efea257a365c27a--gluten.jpg C:\Users\Paul Vercammen\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\d7ad05535d80c59dfa0cc00d5db4791e.jpg C:\Users\Paul Vercammen\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\selder.png C:\Users\Paul Vercammen\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\0e1cb0c6a921f65cf4509849c1ff03cf.jpg C:\Users\Paul Vercammen\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\a6d51c06bc334340e8f8effcac30f104.jpg

C:\Users\Paul\AppData\Local\Temp\Temp1_paul's_choice_logo's.zip\pauls_choice_logo-01.jpg